Кава в зернах
Кавова рослина, що налічує 124 види, є однією з найпопулярніших рослин у світі. Хоча існує близько 40 різних видів кави, найбільш популярна кава в зернах - це робуста та арабіка. Каву вирощують по всьому світу, і ця різноманітність районів і регіонів вирощування відрізняється, зокрема, на смак
Кавові зерна Арабіка є чутливими рослинами, їм потрібен м'який клімат без значних коливань температури, і вони найкраще ростуть на більш високих площах вирощування 600-2300 метрів. Зерна зазвичай мають м'який і ароматний смак, вони злегка солодкі або фруктові та містять менше гірких речовин, ніж зерна робусти.
Арабіка має овальну форму і характеризується вигнутим огранюванням посередині. Вміст кофеїну відносно низький і становить 1,1-1,7% порівняно з іншими зернами.
Навпаки, зерна робусти виправдовують свою назву: вони набагато стійкіші і краще переносять зміни погоди. Вони ростуть на нижчих висотах до 200 метрів. Зерна робусти мають більш інтенсивний і гіркий смак, ніж м'які зерна арабіки. Вони також мають більш високий вміст кофеїну 2-4,5%.Зерна також відрізняються від арабіки на вигляд - вони мають круглу форму, дрібніше і їх можна впізнати по прямому надрізу посередині. Різниця між арабікою і робустой полягає у кращій висоті вирощування кавових зерен, вмісті кофеїну і, що не менш важливо, смаку зерен. Тим не менш, зерна як арабіки, так і робусти можуть забезпечити першокласну насолоду кави завдяки ретельній обсмажуванні та підготовці.
У той час як зерна Робуста та Арабіка домінують на світовому ринку кави, інші кавові зерна, такі як Ліберіка, Ексельса або Марагоджип також мають меншу частку. Водночас ці три види зерен займають частку ринку близько 4%.
Ідеальні кліматичні умови для вирощування кавових зерен можна знайти у так званому кавовому поясі. Він розташований навколо екватора і поширюється на такі країни, як Бразилія, Колумбія або Ефіопія. Регіон має особливо сприятливі кліматичні умови для вирощування кави.
В'єтнам
Близько 14% кави, споживаної у всьому світі, в даний час вирощується у В'єтнамі, що робить східноазіатську країну другим за величиною виробником кави у світі. Через гірську місцевість В'єтнаму ідеально підходить для вирощування кави, зокрема тут вирощують робусту.
Бразилія
Ця американська країна є лідером з вирощування кави - 34%, на Бразилію припадає близько третини світового виробництва кави. Через різні райони вирощування бразильську каву можна знайти у великій кількості різних смакових профілів.
Індонезія
Близько 7% світового споживання кави вирощується в Індонезії, що робить східноазіатський ланцюг островів однією з найпродуктивніших країн з вирощування кави. Хоча кавові зерна Арабіка виникли на острові Ява, у країні переважно виробляють каву Робуста.
Колумбія також є одним з найбільших виробників кави у світі, тут вирощують лише арабіку..
Суміші та кава у зернах одного походження - у чому різниця?
При виборі кавових зерен робиться загальна різниця між блендами, окремими сортами та зернами одного походження. Різні терміни відносяться до районів вирощування та місць походження кавових зерен.
Термін "Single Origin" описує кавові зерна, що походять з одного району вирощування. Їх не можна змішувати із зернами з інших регіонів вирощування. Зерна “Single Origin” відрізняються високим стандартом якості, тому що з кожного врожаю відбираються лише найкращі зерна. Оскільки кавові зерна не змішуються з іншими, окремі аромати виявляються власними силами.
Бленди є сумішшю різних видів зерен з різних регіонів вирощування.
Пропонуємо вам почати знайомство з еталонних зерен арабіки, що використовуються компанією “Дім кави” та “Blasercafe” для складання кавових букетів:
- Brasil Arabica unwashed Santos NY2, screen 17/18 Cerrado
- Colombia Arabica washed Excelso Armenia / Medellin
- Guatemala Arabica washed strictly hard bean Antigua
- Peru Arabica washed high grown, European prep., Chanchamayo MCM
- Indonesia Arabica semi-washed double picked grade 1 Lintung
Якщо ви полюбляєте міцнішу та темнішу каву для вашого еспрессо , радимо придивитись до кави в зернах де переважає робуста:
- Indonesia Java Robusta
- India Robusta washed Parchment AB
- Cameroun Robusta DHP
- India Cherry A Robusta
- Java washed Robusta.
Кращі моносорти представлені в колекції Platinum Line:
- ETHIOPIA Arabica washed Sidamo grade 2 Bagersh.
- JAVA washed Indonesia Robusta R / WP PTPN XII.
- COLUMBIA Arabica washed Supremo, screen 18, La Manuela, CSC.
- NEPAL Arabica washed supreme Mount Everest Kukri speciality.
- OCOA Santo Domingo.
- GALAPAGOS San Cristobal Ecuador Arabica Bourbon.
- HAWAII Kona Captain Cook Estate washed Arabica.
- JAMAICA Arabica washed grade 1, Screen 17+ Blue Mountain.
Для ідеальної кави велике значення мають не тільки кавові зерна, але й обсмажування. Тільки тоді зерна набувають неповторного коричневого кольору та інтенсивного аромату. Під час процесу кавові зерна нагріваються, знежирюються та висушуються. Чим сильнішим має бути аромат, тим довше триває процес обсмажування, наприклад, при обсмажуванні зерен еспресо. Світліші зерна, які добре підходять, наприклад, для фільтр-кави, отримують шляхом обсмажування протягом більш короткого часу.
Якщо ви хочете отримати особливо якісне обсмажування, вам слід подбати про те, щоб кавові зерна були обсмажені в барабанному ростері. Процес обсмажування кави набагато м'якший у порівнянні з промисловим обсмажуванням. Значно нижча температура поєднується з більш тривалим часом обсмажування, щоб краще розщепити кислоти та уникнути утворення гірких речовин.