- Selena2017
12 грудня, 17:54
На тему: Волонтер Альона Шуліка стала першим у громаді «помічником ветерана» - welam16
6 грудня, 20:23
На тему: Бюро переводов: Профессиональные услуги перевода текстов - welam16
30 листопада, 17:18
На тему: Тактическая одежда для военных — использование - romanova88
29 листопада, 13:33
На тему: Як прискорити ріст волосся - Чудо Юдо
15 листопада, 09:41
На тему: Чи сядуть чиновники міськради за кермо вантажівки зі сміттям?
Сіємо овочі на зиму
Ціни на овочі в 2022 році побили всі рекорди. І немає особливо вагомих підстав сподіватися на їх зниження в році наступному. Тому й не дивно, що навіть ті українці, котрі давно відвикли від роботи на городі, взялися за лопати і сапки. І не зайвим буде нагадати городникам-аматорам, що деякі овочеві культури можна і потрібно висівати на зиму.
Підзимова сівба овочів — не нове віяння моди, а перевірений століттями агротехнічний прийом. Він має великі переваги. Найголовніша — сівба «під зиму» значно полегшує роботу навесні. Крім того, це дозволяє отримати врожай на 15–20 днів раніше, ніж при звичайній весняній сівбі.
Але не всі культури і сорти годяться для підзимового посіву.
По-перше, посіяні під зиму овочі, дозріваючи раніше, гірше зберігаються. Тому все те, що потрібно закласти на зиму в льох і підвал, сіють лише навесні!
По-друге, при особливо несприятливих погодних умовах посіяні під зиму на грядку насіння, особливо прострочені, часто гинуть, і замість густих весняних сходів виходить… порожня грядка.
Та й не всі овочі годяться для цього. Найчастіше під зиму сіють цибулю (чорнушку, батун), кріп, щавель, моркву, петрушку, редиску, ріпу, салат, селеру, деякі однорічні квіти, наприклад, чорнобривці.
Велике значення для успіху підзимового посіву має правильно вибраний сорт. Часто у таких сортів у назві є слово «Підзимовий» (наприклад, буряк Підзимовий А-17). У крайньому випадку, можна спробувати посіяти сорти раннього терміну дозрівання.
Для підзимового посіву дуже важливо правильно вибрати місце. Найкраще для цього підходить ділянка, де взимку накопичується багато снігу. І, навпаки, на грядці, де взимку вітер здуває сніг до самої землі, сходи навесні вимерзнуть. Адже в холодну пору року сніг для насіння — як тепла ковдра.
Дуже важливо, щоб навесні грядки з посіяними під зиму рослинами не опинилися в межі паводку, не були затоплені розталим снігом. Чим швидше зійде сніг і підсохне ґрунт на цих грядках, тим краще. А на грядках, де навесні довго застоюється тала вода, ніяких жодних посівів «під зиму» робити не можна!
Як підготувати грядку
Сівба «під мороз» має ефект на тих ділянках, де ґрунт навесні повільно прогрівається і довго не просихає, а також там, де часто буває посушлива або холодна весна, коли терміни весняної сівби значно відсуваються і затягується поява сходів.
Грядки для підзимових посівів треба починати готувати вже з жовтня. Їх краще розміщувати там, де вище, на ділянках з пухким, родючим ґрунтом, з невеликим схилом на південь або південний захід, захищеним від постійних холодних вітрів. На таких ділянках земля навесні швидко просихає і прогрівається.
На ділянках з близьким стоянням ґрунтових вод, а також на розташованих у низинах, треба влаштовувати грядки заввишки аж 15–20 см, щоб запобігти вимоканню рослин навесні. До того ж ґрунт на таких грядках навесні швидше прогрівається, що сприяє прискоренню появи сходів.
Ґрунт для осіннього посіву необхідно готувати більш ретельно, ніж ми це робимо навесні. Землю глибоко перекопують і заправляють добривами — по 1 відру перегною або витриманого компосту, 1 столовій ложці суперфосфату, 1 чайній ложці калійних добрив і 1 склянці золи на 1 квадратний метр грядки. Залежно від якості ґрунту при необхідності треба внести торф і мінеральні добавки — глину, крупнозернистий річковий пісок.
Потім на грядці нарізають борозни для насіння, роблячи їх на 1,5 сантиметри глибше, ніж при весняному посіві. Далі грядку накривають плівкою, яку притискають по краях.
При якій температурі сіяти
Найважливішу роль відіграють терміни проведення підзимового посіву. При занадто ранньому посіві насіння швидко проростає і ніжні паростки гинуть з настанням холодів. Тому насіння висівають при настанні стійкої холодної погоди, коли температура ґрунту знизиться до 0–1 градусів. Це зазвичай збігається з початком серйозних ранкових заморозків.
У цей час зазвичай на самій поверхні землі утворюється стійка проморожена «скоринка». Залежно від температури повітря, підзимові посіви проводять приблизно в самому кінці жовтня — на початку чи у першій половині листопада.
Якщо до цього часу випаде сніжок — не біда, бо сіяти в підготовлені заздалегідь грядки ще можна довго, до самого Нового року. Тільки чим більше випаде снігу, тим більше доведеться його відгрібати, щоб дістатися до борозенок.
Перед самим посівом з грядки знімаємо плівку. Якщо при підготовці грядки ви її накрити плівкою забули, теж не біда. Треба буде просто змести віником чи лопаткою сніг з борозенок.
Сіяти треба з таким розрахунком, щоб посіяне насіння восени тільки набрякло, але не встигло проклюнутися і прорости.
У приготовані борозенки сіють насіння і присипають його заздалегідь припасеним незамерзлим ґрунтом. Поливати такі посіви ні в якому разі не можна!
Для підзимового посіву треба використовувати тільки насіння з високою схожістю, збільшуючи при цьому норму висіву насіння на 30 %, у порівнянні з нормою висіву насіння навесні.
Насіння в борозенки сіють тільки сухим (це — основна умова підзимової сівби), потім борозенки засипають піском або торфом і зарівнюють перегноєм.
Сходи овочів, посаджених пізньої осені, навесні розвиваються незалежно від погоди. Їхня перевага особливо помітна в роки з посушливою весною, тому насіння повною мірою використовує зимову вологу, швидко набухає і дає ранні та дружні сходи.