Вхід | Реєстрація

Духовні криниці України

Більше трьохсот років тому Кобеляцьким краєм прокотилася грізна луна Північної війни. І не замовкає. Відбившись від Переволочної, резонує в душі кожного українця важким напівкріпацьким сьогоденням незалежно від того, знає він історію чи ні.

Не є таємницею, що багато наших земляків покинули Батьківщину в пошуках кращого життя. Чому ж у незалежній Україні душа господня, а така часточка є в кожній людині, послана на землю облаштовувати свій край, тікає з нього? Чому кобелячани, працюючи тут, вдома, отримують 1,5 тис. грн., а за таку ж роботу в Данії, країні розміром з Полтавську область, — 15 тис. грн. і більше?

Питання економічне, панове, криється у духовному, а дух — це, як я сказав вище, воля господня у людині. Отже, датчани мають її, як і ряд інших громадян світу, а ми — ні. Чому? Де втратили?
Отут ми наближаємось до висхідних джерел, до місця і призначення людини на Богом даній землі.

Нещодавно звернувся до мене міський голова Олександр Михайлович Ісип з пропозицією розробити концепцію монумента пам’яті українським звитяжцям періоду Північної війни 1709 року. Видно, доля кожному визначає свою справу в житті. Минуле прагне справедливості і призначає своїх пілігримів у сучасному. У багаторічних пошуках, опинившись на Кобеляччині, дослідив події того часу. А було ж що! Які гігантські хвилі, не менш значимі їх постаті пройшли цим живописним ландшафтом. Розкриті сторінки для цілих епопей. Що зміг вибрати, що відкрилося — подав у своїй драмі-містерії «Переволочна». Приємне відзначення міжнародною премією. Значить, забуття у наших душах не відбулося. Живі. Довелося брати участь в ініціативній групі при встановленні хреста загиблим козакам того ж періоду. І знову попіл героїв голосом істини стукає у наші серця.

То що ж сталося, панове, на землі, на котрій нам призначено бути? Чому не затухає і досі луна чийогось відголоску і не йде благодать звершень для нащадків?

З цими думами приступив у черговий раз, обдумуючи задане питання, розчищати духовні криниці нашого народу. Замулилися, занехаялися, забулися, а де і вода пішла.

Підійшов до першої — гетьмана Івана Степановича Мазепи. Так стоїть вона, небесна, і досі у Переволочній. Чиста, глибока, недоступна для невігластва, незаймана анафемою, бо того, хто служив людям, хто плекав Україну, єднав її собою, чужим прокляттям не візьмеш, не закидаєш, — пульсує.

Ви запитаєте, як пов’язана вона з нашим краєм? Так визначило провидіння і поставила печатку історія, що саме тут, на Кобеляччині,  лишилися останні кроки нашого гетьмана, його біль, осмислення і заповіт на майбутнє для нас, нащадків. Як це космічно значимо! Інший народ, маючи таке, вознісся б уже одним цим іменем! Не забуваймо слова пророка нашого Тараса: «У своїй хаті своя правда і сила, і воля». Загарбник волі не дає. За відступи і зради — 300 років забуття, рабства на власній землі мали.
Друга криниця — генерального писаря Пилипа Орлика. Велична, кришталево чиста вода духу у ній повна докінцевою відвагою. Ні разу не зрадив української справи, хоч сам з чесько-польського роду, народився на території Білорусії. Отримавши булаву гетьмана в екзимі (у вигнанні), до кінця вів його справу. Відстоював ім’я поневоленої Петром І України, завершуючи головну справу свого життя — подаючи першу у світі Конституцію. Мурашки шкірою ідуть. Які люди, яка велич була і присутня собою на нашій землі!

Криниця третя — кошовий отаман Запорізької Січі Кость Гордієнко. Будучи у конфронтації до гетьмана Мазепи, як у нас часто буває між можновладцями і політиками, зумів подолати у собі гординю, у час небезпеки відгукнувся на заклик Мазепи і возз’єднався зі своїми козаками в єдине ціле для порятунку України. На жаль, під Полтавою у 1709 році єдине русло духовної України було загачене північним сусідом, але тут, у нас, на Кобеляччині, на березі древнього Борисфена, вони троє продовжили свою небесну течію у своїх полум’яних душах.

Постатями Бог править народом? Де вони? Його благодать через Жанну Д’Арк повнить душі французів, через Яна Жижку — чехів, англійців — Уолта Тайлера, італійців — фра Дольчино, німці пізнаються іменами Флоріана Гейєра і Томаса Монцера І ці всі народи вільні, успішні, самобутні, багаті. Їхньою культурою ми милуємося, до них їдемо на заробітки.

Досліджуючи тему Північної війни, запитував багатьох українців: «Як ви ставитесь до постатей Петра І і Мазепи?» Більшість відповідей майже однозначна: «Пьотр, конєшно, Вєлікій, окно в Європу прорубав, а Мазепа — зрадник». Тож яку благодать, які 25 тисяч гривень заробітку ми хочемо мати у себе, коли славимо катів, котрі вікна та ще й нашими руками прорубували, бо ж там свої народи жили. А своїх патріотів, в угоду поневолювачам, у власному забутті проклинаємо… А маємо ж таку Богом натхнену землю і роботящі руки. Так просвітлюємо ж голови і душі свої. Дивись, і Бог озирнеться на нас.

Замовлене вилилось на папір гарячими словами. І будь на те воля ваша, проступлять співзвучно на камені, поєднуючи розірвані віки і відновлюючи долі наші Україною: «Дорогою мужності від Полтави до Переволочної літа 1709‑го кобеляцькою землею у вічність пройшли, вірні сини твої, Україно:

— Гетьман України І. С. Мазепа
— Генеральний писар Пилип Орлик
— Кошовий отаман Запорізької Січі Кость Гордієнко
— Військова старшина, запорізькі козаки, ополчення».


Автор: Сергій КОЛОМІЄЦЬ


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
19 серпня 2013, 15:12 | Кобеляки | Культура та освіта


1. есер / 19 серпня 2013, 16:19
ПетроI за словами автора-кат,а шведський Карл значить приперся на нещасну Україну ощасливити аборигенів?Та ні,такий самий окупант,як і Петро.Мазепа -зрадник і поліцай!!!
2. Гість / 19 серпня 2013, 16:57
От цікаво читати такі коментарі. Так і хочеться запитати, кого ж зрадив гетьман Мазепа, окупанта - царя Московського? А якщо взяти до уваги те, що Мазепа був освіченою людиною та те, що за часи його правління соціально-економічне становище в Україні було не найгіршим то можна сміливо припустити, що підтримка Карла ХІІ у Північній війні була обдуманим кроком, який мав піти на користь нашої держави.
P.S А відлуння перебування під ярмом "братньої" держави чути й зараз (то рибалок потоплять, то митницю перекриють)...
3. есер / 19 серпня 2013, 21:13
Мазепа відправляв в дар туркам українських невільників(за що був ледве не страчений Іваном Сірком)-це історичний факт.Так що,це теж "обдуманий крок,який мав піти на користь держави?
4. Ясен / 19 серпня 2013, 22:16
2. Гість пише:
«що підтримка Карла ХІІ у Північній війні була обдуманим кроком, який мав піти на користь нашої держави.»
Ну це вже зовсім дурня!Вдумайтесь!Підтримка заморського захватчика піде на користь нашої держави.Та й закинута майже за три тисячі кілометрів від рідного краю шведська армія була приречена.То ж якиий там обдуманий крок?
2. Гість пише:
«P.S А відлуння перебування під ярмом "братньої" держави чути й зараз (то рибалок потоплять, то митницю перекриють)..»
От, з цим згоден.Братством тут непахне.
5. Гість / 20 серпня 2013, 11:30
Гаразд, згоден, крок був скоріше відчайдушним. Але не на те звернути увагу хотів, чому він "зрадник і поліцай"? Бо зрадив Петра? А нічого, що Петро сам почав пригнічувати козаків та українських селян, козаків часто використовували як гарматне м'ясо, автономія Гетьманщини пригнічувалася, на плечі українських селян впав тягар годівлі московської армії та ін.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації