Натуральний шоколад: чим він корисний і як його вибрати
Ви знали, що шоколад може бути здоровим? І це навіть підтверджується науковими дослідженнями. Однак варто зазначити, що такий сприятливий ефект стосується лише справжнього натурального шоколаду, а не версії, яка була створена на основі напівфабрикатів із додаванням ароматів, емульгаторів і підсилювачів. Можна придбати справжній натуральний шоколад у Львові як здорову та корисну альтернативу. Кожна плитка виготовляється традиційним способом із какао-бобів найвищої якості.
Переваги здорового шоколаду
- вживання шоколаду гарантує вивільнення ендорфінів – гормонів щастя;
- шоколад містить калій, залізо, фосфор, цинк, мідь, які корисні для нашого організму;
- він також має у своєму складі антиоксиданти, які захищають наші клітини від пошкодження та старіння;
- натуральний шоколад у невеликій кількості не вплине на вашу фігуру. Люди, які дотримуються дієти, можуть дозволити собі невеликі порції шоколаду, тим самим втамовуючи спрагу до солодкого;
- натуральний шоколад сприятливо впливає на зуби – какао, що в ньому міститься, гальмує ріст кислотопродуктивних бактерій, які потрапляють на наші зуби.
Чим відрізняється натуральний шоколад від шоколадоподібного?
У шоколадоподібному продукті какао-масло замінюється іншим рослинним жиром, наприклад, реп'яховою чи пальмовою олією. Цей продукт містить велику кількість трансжирів, які закупорюють судини та можуть спричинити багато захворювань. Крім того, шоколадний продукт містить лише сліди какао. Тож можна сказати, що у нього є всі недоліки, пов’язані з солодощами (цукор, жир), і водночас немає переваг, які відповідають шоколаду (мінерали, антиоксиданти).
Що повинен містити шоколад, щоб він був класифікований як натуральний? Передусім, це два натуральні інгредієнти – какао та тростинний цукор. Шоколад виробляється у формі від какаобоба, а це означає, що отримане зерно безпосередньо створює готову плитку. Є різні види ароматизаторів – і кожен відрізняється за походженням какао-бобів, що відбивається на різноманітних ароматах.
Як вибрати добрий шоколад?
Практично всі переваги шоколаду обумовлені какао. Звідси висновок, що чим більше його, тим цінніший шоколад для організму. Крім того, якісні плитки мають більший вміст какао, а це означає, що вони також містять менше цукру й мають кращу якість жиру. Чим дешевші інгредієнти використовувались для виготовлення шоколаду, тим більше буде хімії, бо його треба якось «склеїти».
Найкращий шоколад містить 70-99 відсотків какао. Однак не кожен вміє їсти шоколад, який містить близько 90 відсотків цього інгредієнта. Для багатьох найбільш відповідним є той, який має вміст какао – 80%.
Якщо ви хочете придбати дійсно хороший темний шоколад, варто звернути увагу на його склад. Найкраще, якщо він буде якомога коротшим і міститиме лише какао-лікер, нежирне какао, какао-масло, цукор і, можливо, натуральні добавки, наприклад, ваніль, чилі, м'яту, апельсинову шкірку. Якщо в шоколаді в першу чергу міститься цукор, то він має низьку цінність щодо мінералів та антиоксидантів.
Натуральний шоколад створений із надзвичайною точністю – і це робить його надзвичайно особливим. Бажаємо вдалого вибору: хай шоколад буде смачним і корисним!