- Dmytro
2 грудня, 00:16
На тему: Мандарини завозять із 5 країн. Які найсмачніші? - Bear
26 листопада, 10:55
На тему: У «Екокунівку» їдуть з Полтави та Кременчука - Rinascimento
25 листопада, 20:15
На тему: Ferrexpo призупинила роботу ГЗК - Чудо Юдо
25 листопада, 19:37
На тему: У «Екокунівку» їдуть з Полтави та Кременчука - Znaika
24 листопада, 18:17
На тему: Ferrexpo призупинила роботу ГЗК
Майонез: користь і шкода
Головна небезпека майонезу — він вкрай калорійний, у ньому міститься величезна кількість насичених жирів. На ділі ж побоюватися варто тільки тих соусів, що ми купуємо в магазині. Готувати майонез самостійно набагато безпечніше. Але тим не менше, варто розібратися, у чому шкода і користь майонезу.
Склад майонезу. У правильного майонезу в складі дуже прості компоненти. Це жовтки, рослинне масло, оцет, лимонний сік і гірчиця. Ніяких підсилювачів смаку, добавок для аромату або хімічних інгредієнтів. Подібний майонез знайти на полиці в магазині досить проблематично. Емульгатор у складі пов’язує гідрофільний і ліпофільний компоненти, що не змішуються в природі. У домашньому соусі цю роль виконує жовток або гірчиця.
У 100 грамах такого майонезу містяться жири, насичені жири, натрій, холестерин. У озвученій кількості соусу в середньому — 692 ккал.
Користь майонезу. Мабуть, дивно чути, що майонез може нести якусь користь. Багато в чому користь визначається олією, з якої він зроблений. Наприклад, за кордоном поширена соєва олія, багата омега-6 жирними кислотами. У великих кількостях вони зашкодять організму, але при помірній дозуванні принесуть користь.
Часто застосовують рапсову олію, у якій теж багато омега-6. Але найкориснішим можна сміливо назвати майонез із оливкової олії або олії авокадо. Такий майонез здатний заповнити дефіцит жирних кислот, поліпшити стан шкіри, волосся, нігтів.
При нестачі корисних жирів у раціоні можливі погіршення когнітивної функції, пам’яті, фокусування і уваги. У помірній кількості добавка принесе користь організму.
Шкода майонезу. Домашній майонез завдає істотної шкоди через можливе проникнення бактерій у продукт. Його готують із сирих яєць, тому ризик зараження сальмонелою або іншими бактеріями вкрай великий. Уникнути цього допоможе варіння яєць протягом двох хвилин. Думка, що лимонний сік вбиває сальмонелу, помилкова.
У магазинному соусі немає таких ризиків і шкоди для здоров’я з цієї точки зору. Однак висока калорійність і не найкращий склад навряд чи дозволять насолоджуватися майонезом і його користю.
Низькокалорійні продукти теж особливо не порадують. Замість жиру в них додають цукор і крохмаль, що теж шкодить фігурі і здоров’ю в цілому.






