- Selena2017
сьогодні, 17:54
На тему: Волонтер Альона Шуліка стала першим у громаді «помічником ветерана» - welam16
6 грудня, 20:23
На тему: Бюро переводов: Профессиональные услуги перевода текстов - welam16
30 листопада, 17:18
На тему: Тактическая одежда для военных — использование - romanova88
29 листопада, 13:33
На тему: Як прискорити ріст волосся - Чудо Юдо
15 листопада, 09:41
На тему: Чи сядуть чиновники міськради за кермо вантажівки зі сміттям?
Не всі вегетаріанські продукти однаково корисні
Нове дослідження, проведене грецькими вченими, підкреслює різну поживну цінність продуктів рослинного походження, переважання яких в раціоні не гарантує хорошого стану здоров’я.
«Наше дослідження акцентує різну поживну цінність рослинної їжі, — розповідає доктор Матіна Куварі з афінського університету Харокопіо. — Його результат краще відслідковується в жінок. Попередні дослідження показали, що жінки, як правило, їдять більше продуктів рослинного і менше тваринного походження, ніж чоловіки. Наше дослідження довело, що це не гарантує більш здорового вибору продуктів і кращого стану здоров’я», передає news-medical.
Більшість досліджень визначають рослинну дієту просто як «вегетаріанську» або «з низьким вмістом м’яса», тим самим зрівнюючи всі рослинні продукти. Унікальність цього дослідження полягає в тому, що воно вивчало вид рослинної їжі і її загальну кількість. Наприклад, серед більш затребуваних корисних продуктів на рослинній основі були цільнозернові, фрукти, овочі, горіхи, оливкова олія, чай і кава. Серед хворих рослинних продуктів популярністю користувалися соки, солодкі напої, очищене зерно, картопля і всі види солодощів: від шоколаду до йогуртів.
Вчені протягом 10 років вивчали зв’язок між кількістю і якістю рослинної їжі і здоров’ям серця. Добровольцями експерименту були дорослі жителі Афін, які не страждають серцево-судинними або хронічними захворюваннями, з нормальним тиском і рівнем цукру, але мають ожиріння. За допомогою анкети учасники фіксували, які продукти і напої вони зазвичай вживали. За допомогою фотографій визначали розмір порцій.
Протягом десятиліття майже в половини учасників з’явилося високий кров’яний тиск, піднявся рівень ліпідів і цукру в крові, чого не було до початку експерименту. Ця комбінація особливо небезпечна для серця.
Що стосується якості продуктів на рослинній основі, то вибір більш здорової їжі допомагав підтримувати нормальні тиск, рівень ліпідів і цукру в крові. І навпаки, більше вживання нездорової рослинної їжі частіше провокувало високий тиск і підвищення вмісту ліпідів і цукру в крові. Найчастіше цим страждали жінки, ніж чоловіки.
«Вживання меншої кількості м’яса корисно для серця, особливо, коли його замінюють правильними рослинними продуктами, такими як цільнозернові, фрукти, овочі, горіхи і оливкове масло», — підкреслила автор дослідження доктор Матіна Куварі.