- Selena2017
12 грудня, 17:54
На тему: Волонтер Альона Шуліка стала першим у громаді «помічником ветерана» - welam16
6 грудня, 20:23
На тему: Бюро переводов: Профессиональные услуги перевода текстов - welam16
30 листопада, 17:18
На тему: Тактическая одежда для военных — использование - romanova88
29 листопада, 13:33
На тему: Як прискорити ріст волосся - Чудо Юдо
15 листопада, 09:41
На тему: Чи сядуть чиновники міськради за кермо вантажівки зі сміттям?
Продукти багаті вітаміном С
Вплив вітаміну С (аскорбінової кислоти) на організм людини почали вивчати тільки на початку XX століття. У 1934 році було доведено, що його недолік безпосередньо пов'язаний з розвитком цинги. З того часу сотні вчених вивчають його властивості та користь.
Для чого потрібен організму
Особливість аскорбінової кислоти — в організмі вона не синтезується і не накопичується. Тому необхідно щоденне надходження ззовні з їжею. Для чого нам це потрібно?
-
Головна функція — антиоксидантна. Вітамін С сприяє виведенню вільних радикалів з організму. При їх підвищеній кількості, знижуються захисні функції організму, створюється сприятливе середовище для розвитку різноманітних захворювань. Вільні радикали утворюються під впливом сонячних променів, тому в першу чергу страждають очі.
-
Сприяє кращому засвоєнню заліза. Тому вітамін С призначають всім, у кого знижений рівень гемоглобіну в крові.
-
Є частиною процесу детоксикації організму, сприяє виведенню токсинів.
-
Активізує імунну систему, допомагає протистояти інфекціям, застудним захворюванням.
-
Сприяє підтримці енергетичного рівня, підтримує вітамін Е в активній формі.
До чого призводить дефіцит вітаміну С
Порції, які потрібно вживати щодня досить великі: в середньому показник становить 63-105 мг, в залежності від віку, способу життя та ін. Якщо вітаміну С недостатньо, помітити це можна на ранніх стадіях:
-
з'являється відчуття хронічної втоми, постійно хочеться спати;
-
змінюється колір обличчя, з'являється сірий відтінок;
-
збільшується вираженість зморшок, що існують, з'являється сіточка нових, шкіра стає сухою;
-
судини легко травмуються, синці на шкірі з'являються від легкого натискання пальцем;
-
змінюється емоційний стан: людина стає нервовою, легко дратується, стає схильною до стресу.
Якщо своєчасно не заповнити недолік, можливі наслідки:
-
погіршується зір, підвищується ризик розвитку хвороб очей, пов'язаних в віком (вікової макулярної дегенерації, катаракти);
-
частішають застуди;
-
з'являється кровоточивість ясен;
-
розвивається депресія.
У яких продуктах є вітамін С?
Ще одна особливість аскорбінової кислоти: вона легко руйнується під впливом високих температур. Тому правильна відповідь — у свіжих овочах, фруктах, зелені. Розглянемо деякі з них.
-
Шипшина за змістом випереджає лимон: в ньому є лише 53 мг/100 г, в шипшині в такій же кількості 426 мг.
-
Чорна смородина також корисніша за лимон. У 100 г ягід 300 мг аскорбінової кислоти.
-
Червоний перець багато хто любить у свіжому вигляді додавати в салати. Всього 100 грамів овочів забезпечать більше ніж добову порцію - 143,7 мг.
-
Ароматна петрушка містить 133 мг у тій же кількості.
-
Майже стільки є в капусті Калє - 120 мг.
Корисні рекомендації.
-
Вітамін С міститься у всіх свіжих овочах і фруктах. Тому просто підібрати ті, які більше вам подобаються, щоб додати в повсякденний раціон
-
Чим свіжіше овочі та фрукти, тим більше в них вітаміну С. Якщо вони занадто довго лежали на полицях в магазині, швидше за все під впливом світла велика частина вітаміну в них зруйнована. Врахуйте це при виборі.
-
Взимку компенсувати недолік овочів, фруктів допомагають соління. Хорошим джерелом може бути квашена капуста.
Висновок.
Вітамін С є важливою складовою здоров'я очей і всього організму. Це потужний антиоксидант, який протидіє вільним радикалам. Він не синтезується в організмі людини, тому важливо забезпечити його щоденне надходження з їжею. Найкраще джерело-свіжі овочі, фрукти, зелень. Вони добре засвоюються, містять додаткові речовини, що підвищують активність вітаміну С.
Джерело: https://nutrof.com.ua/stati/produkty-s-bolshim-soderzhaniem-vitamina-c/