- ludmila65
30 березня, 10:12
На тему: Кобеляцька міська рада: потрібно міняти будівлю - toksik
30 березня, 04:26
На тему: Придніпрянські луки: висловилися всі, шукають «крайнього» - Ltava
21 березня, 07:54
На тему: До 1 квітня луки поряд із Оріллю не розорюватимуть - alexderjav
13 березня, 11:18
На тему: Кожен п’ятий є непридатним до служби - Ltava
11 березня, 16:33
На тему: Штрафи зросли
Найкорисніші зимові фрукти та ягоди
Холодна пора року — зовсім не привід скорочувати кількість фруктів у раціоні. Звичайно, вибір вже не такий багатий, як влітку, але кілька видів фруктів і ягід, з яких можна отримати всі необхідні вітаміни і мікроелементів, усе ж таки є.
Мандарини — не лише символ новорічного свята, але й джерело корисних речовин. Ці фрукти багаті на вітаміни С (важливий для імунітету), В1 (необхідний для правильної роботи нервової системи, гарної пам’яті і концентрації), А (позитивно впливає на здоров’я очей). Мандарини також багаті на вітамін D, який особливо необхідний у холодну пору року, коли сонця дуже мало. Цей вітамін покращує роботу мозку і серцево-судинної системи та навіть здатен уповільнити старішання.
Хурма — багате джерело антиоксидантів. Вона містить вітаміни А і С, а також велику кількість каротиноїдів (саме вони надають їй яскравий колір). Антиоксиданти необхідні організму для захисту клітин від пошкоджень вільними радикалами і уповільнення запальних реакцій. Ягода сприятливо впливає на роботу шлунково-кишкового тракту завдяки низькому вмісту кислот, вона не подразнює слизову шлунка, а тому є безпечною для людей з гастритом або виразкою.
Ківі — один з рекордсменів за вмістом вітаміну С — на 100 г ягід припадає 4 добові норми. У м’якоті ківі міститься фермент актинідин. Він необхідний для розщеплення білків і полегшення перетравлення їжі. Крім актинідину, травленню допомагають фруктові кислоти, на які також багатий плід. Це особливо важливо за недостатнього вироблення соляної кислоти в шлунку. У китайській медицині ківі століттями застосовується для нормалізації роботи шлунково-кишкового тракту і для зниження ризику утворення каміння в нирках.
Гранат — один з найважливіших продуктів для підтримання здоров’я серцево-судинної системи. Завдяки високому вмісту вітаміну В12, м’якуш граната сприяє нормалізації артеріального тиску (як за наявності підвищеного, так і за наявності зниженого тиску), зміцнює стінки судин, підвищує їх еластичність і сприяє активному синтезу еритроцитів та гемоглобіну.
Журавлина. Вітаміни групи В у складі журавлини зміцнюють нервову систему, покращують концентрацію і пам’ять, а вітамін К бере участь у профілактиці захворювань серця, зміцнює стінки судин і перешкоджає їх кальцифікації. Журавлина також багата на вітамін РР (більш відомий, як нікотинова кислота) — він необхідний для виділення енергії з вуглеводів і жирів, для білкового обміну.