- IgorSergeevich
10 грудня, 21:15
На тему: Волонтер Альона Шуліка стала першим у громаді «помічником ветерана» - welam16
6 грудня, 20:23
На тему: Бюро переводов: Профессиональные услуги перевода текстов - welam16
30 листопада, 17:18
На тему: Тактическая одежда для военных — использование - romanova88
29 листопада, 13:33
На тему: Як прискорити ріст волосся - Чудо Юдо
15 листопада, 09:41
На тему: Чи сядуть чиновники міськради за кермо вантажівки зі сміттям?
Шукайте у продажу морозиво без рослинних жирів
Без морозива неможливо уявити справжнє літо, адже з приходом спеки воно стає улюбленими ласощами, як дорослих, так і дітей. Нині споживачам пропонують сотні різновидів крижаних ласощів, щоправда, незважаючи на це, вибрати з їх числа продукцію на молочній основі, дуже складно, а придбати морозиво без стабілізаторів, ароматизаторів, барвників, консервантів і взагалі неможливо. Тож споживач повинен хоча б уважно читати інформацію на маркуванні та обирати продукт, в якому різноманітних «поліпшувачів» та «замінників» натуральної сировини якомога менше.
Зокрема, якщо Ви хочете поласувати морозивом, виготовленим з молочної сировини, шукайте напис «ДСТУ 4733:2007». Звичайно вартість такої продукції вища за інші види холодних ласощів та й торгівельні мережі беруть її на реалізацію неохоче, адже морозиво з натуральних складників неприпустимо зберігати з порушенням температурних режимів, по кілька разів розморожувати й заморожувати, як це, зазвичай, трапляється.
На жаль, зараз чималу кількість морозива виготовляють вже з готових спеціальних сумішей з додаванням твердих гідрогенізованих жирів, найчастіше – кокосового та пальмового, які імпортують з Малайзії та Індонезії. Така заміна зменшує собівартість виробів на третину, щоправда, ці жири мають «погану звичку» накопичуватися в організмі. Виробники, практично завжди «замовчують» скільки відсотків молочного жиру, а скільки рослинного у тому чи іншому продукті.
Уважним треба бути і обираючи морозиво з додаванням натурального соку. Це не обов’язково буде той, що вказаний на упаковці, зокрема, у назві. Так апельсиновий сік може замінюватися яблучним, що завдяки барвникам і ароматизаторам набув смаку помаранчевого цитруса. Про користь від таких змін годі й говорити, проте, якщо інформація про харчові метаморфози на упаковці зазначається – виробник вимог закону не порушив.
Отже, аби придбане морозиво не стало причиною печінкової інтоксикації і гастроентериту та не призвело до інших проблем у майбутньому, фахівці радять дотримуватися наступних рекомендацій: уважно читати перелік інгредієнтів, які входять до складу продукту, уникати виробів, які виготовлені із застосуванням рослинних жирів та великої кількості добавок, звертати увагу на термін придатності, не купувати підталі вироби з нещільною консистенцією, не вживати деформовану продукцію із слідами кристалізації і шматочками льоду, що свідчить про те, що морозиво неодноразово заморожували й розморожували. Обирати товар, який зберігається в морозильній камері, а не на відкритому повітрі. Уникати занадто яскравої продукції, особливо жовтого та рожевого кольорів.
Морозиво з молока повинно швидко танути, стікаючи до низу та перетворюючись на суцільну калюжу. Якщо воно осідає на стінках посудини, тримається грудкою, незважаючи на тривале перебування в теплі, чи поступово висихає, перетворюючись на клейко-пінисту масу, про його натуральність говорити не доводиться. Крім того, постоявши при кімнатній температурі, холодні ласощі не повинні розшаровуватися на шар води та шар розмоченої порошкоподібної маси. Якщо це сталося, від купівлі даної продукції в майбутньому слід відмовитися.
Придбати морозиво зовсім без стабілізаторів у наш час просто неможливо, вони потрібні для формування дрібних кристалів льоду, без яких холодна смакота дуже швидко перетвориться на солодку рідину, але краще віддавати перевагу натуральним добавкам, таким, як желатин чи агар-агар. З насіння рослин отримують і стабілізатори Е-410 (камедь рожкового дерева) та Е 412 (гуарова камедь), тому при вживанні у невеликій кількості, ці речовини вважаються безпечнішими від стабілізаторів синтетичного походження. І, як уже говорилося, «єшок» у морозиві має бути якомога менше, масло – лише вершковим, а молоко – справжнім цільним, в крайньому разі – сухим, але не соєвим, чи підміненим на гідрогенізований рослинний жир. Лише тоді прохолодний продукт буде не лише смачним, а й дійсно корисним для організму.