Вхід | Реєстрація

Максим Михайлик: «У Новосанжарському НВК є свідомі українці!»

16-річний новосанжарець Максим Михайлик — всебічно розвинена особистість. Цей завжди усміхнений товариський хлопець має безліч захоплень: пише вірші, вивчає історію, бере участь у краєзнавчих конференціях, спортивних змаганнях, відвідує театральний гурток.

Незважаючи на свій юний вік, Максим є свідомим українцем і по-дорослому розмірковує над суспільними проблемами.

— Максиме, пам’ятаєш, коли з’явився твій перший вірш? Розкажи, як трапилося, що ти почав писати?

— Свій перший вірш я написав у 4 класі на уроці української мови. Вчителька Світлана Горбань вирішила провести такий собі експеримент: задала кожному учневі з мого класу написати вірша. Мій вірш про Батьківщину їй дуже сподобався. Потім у мене ще з’явився вірш про собаку, який відправили на районний конкурс. З того часу я більше не писав. А цієї зими мені знову запропонували взяти участь у конкурсі до Дня закоханих, де я мав декламувати власний вірш, який ще не був написаний. Тоді вночі перед святом я сів і написав його. Відтоді відчув потребу писати.

 

— Микола Гоголь якось сказав: «У письменника є тільки один учитель — самі читачі», а хто є твоїм наставником, чия думка для тебе є важливою?

— До поезії мене підштовхнула перша вчителька Світлана Петрівна. А на сьогодні мої друзі оцінюють мою творчість, дають поради. Їхня підтримка для мене дуже важлива. Також взірцем є класики української літератури Тарас Шевченко та Іван Франко.

 

— На яку тематику більшість твоїх віршів? Що спонукає до творчості і звідки черпаєш натхнення?

— На цей час найбільше написано ліричних віршів. Декілька з них присвячені моїм подругам. Дівчата завжди були і є основним джерелом натхнення. Також пишу на соціальну тематику. Нещодавно переглянув документальний фільм «Україна: забута історія» під враженням написав вірш про голодомор. Я націоналіст, і мені небайдуже минуле і майбутнє моєї країни.

 

— Яка, на твою думку, найголовніша проблема у сфері суспільного життя України існує на сьогодні?

— В Україні так склалося, що більшість людей не є свідомими українцями, живуть у страхові і зневірі у власних силах. Це і є головною проблемою, яка заважає розвиватися суспільству, в тому числі і культурі. Також однією з найвагоміших причин усіх негараздів є те, що при владі знаходяться українофоби. Адже державотворення має базуватися на національному ґрунті…

 

— Чи багато однолітків поділяють твою думку? Як рідні сприймають твою життєву позицію?

— У Новосанжарському НВК свідомі українці є, хоча їх і небагато. Наприклад, у 10-А класі, крім мене, патріотично налаштована лише одна учениця. Декілька років тому, коли я усвідомив себе патріотом України, то одразу став пропагувати в школі українську мову. Пам’ятаю, однокласники зі мною не погоджувалися, а тепер майже всі спілкуються українською мовою, навіть у соціальних мережах. Щодо рідних, то цю тему я обговорював лише з мамою. Спочатку вона насторожилася, бо для людей старшого віку слово «націоналіст» означає не любов і відданість своєму народу, а, навпаки, асоціюється із злочином. На щастя, мені вдалося її переконати.

 

— Чи маєш ти якісь захоплення, крім поезії?

— Цікавлюся історією. Два роки тому почав відвідувати гурток туризму і краєзнавства, відтоді їжджу на змагання, краєзнавчі конференції, брав участь у філософській конференції, де захищав роботу «Моє бачення сенсу життя». Відвідую театральний гурток. Щодо моїх захоплень, то тут велику роль відіграли вчителі, з якими мені дуже пощастило.

 

— Максиме, які плани ти будуєш на найближче та віддалене майбутнє?

— Найближчим часом плануємо розпочати підготовку до районного етапу турзльоту, який відбудеться влітку. Потім, по завершенні занять у школі, в період практики, ми з учасниками театрального гуртка будемо показувати вистави в дитячому таборі відпочинку «Едельвейс». Щодо глобальніших планів, то в подальшому хотів здобути освіту журналіста, але так як у Полтаві відповідного факультету немає, то після закінчення 11 класу вступатиму у Полтавський національний педагогічний університет на історичний факультет. Чи буду працювати вчителем — поки що не знаю, покаже час.


Автор: Оксана ЛЕВЧЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
1. Юрій Лісовський / 9 травня 2013, 22:16
Молодець хлопець! Поважаю таких.
2. читач / 11 травня 2013, 22:17
ну насправді кафедра філології та журналістики в тому таки університеті є
3. Капитан очевидность / 18 серпня 2013, 04:09

Коментар видалено за порушення пункту 2.1 Правил користування сайтом
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації